Samenvatting
historie | watermolen | bospaden | watertjes | hoogteverschillen eenvoudig overbrugbaar | loofbos | weilanden |
Routebeschrijving
Deze keer niet dauwtrappen, maar een avondwandeling. We gaan naar Plasmolen om daar een wandelroute over de Sint-Jansberg te lopen. We kiezen de bruine route van ongeveer 6 kilometer.
We nemen eerst een kijkje bij de oude watermolen en dan vervolgen we onze route. We lopen door een prachtig loofbos, waar de paden door de regenval van de afgelopen dagen wel erg modderig en glibberig zijn. Het wordt ons al snel duidelijk dat we vanavond goed moeten opletten. De bruine routemarkering is op de houten paaltjes namelijk bijna niet zichtbaar (zoals te zien is op een van de foto’s). Net op tijd zien we dat we linksaf de “berg” op moeten lopen. Bij de hoger gelegen vijver is duidelijk te zien dat ze voor de molen wordt gebruikt. Even later lopen we het bos uit. Met aan onze rechterhand het bos en aan onze linkerhand de weilanden vervolgen we onze route. In een van de weilanden zien we een hert! Niet veel later slaan we rechts het bos weer in. En ook dan is het weer goed opletten om geen afslag te missen. Als we het bos uitlopen, lopen we weer langs de bosrand en de weilanden. Net voorbij de boerderij lopen we het bos weer in en zien we nog net op tijd aan de rechterkant boven op de berg een paaltje met, jawel een bruin pijltje. We lopen de heuvel op om niet veel later weer naar naar beneden te lopen. We zijn weer terug bij het startpunt.
Het was een mooie route. Hoewel deze niet al te lang is, zeker de moeite waard om te lopen.
Over Plasmolen
Het Limburgse dorp Plasmolen is gelegen in de gemeente Mook en Middelaar. De N271 scheidt het dorp van de stuwwallen, waaronder de Sint-Jansberg. Plasmolen telt ruim 300 inwoners. De Sint-Jansberg is een natuurgebied dat zich kenmerkt door beboste hellingen en vele beekjes. Het gebied verbindt de Mookerheide met het Duitse Reichswald. Het natuurgebied is een stuwwal welke ontstaan is in de voorlaatste ijstijd. De Sint-Jansberg is de enige plek in Nederland waar de ligging van een gletsjertong uit de Riss IJstijd (Salien) is vastgesteld. Verder staat er aan het begin van de Sint-Jansberg, net buiten Plasmolen een watermolen, Bovenste Plasmolen. De Bovenste Plasmolen is in 1725 gebouwd als papiermolen en maakt gebruik van water uit plaatselijke bronnen. Het bijzondere aan de molen is dat hij water uit twee molenvijvers op verschillende hoogte kan betrekken. Water uit de bovenste vijver wordt bovenlangs gevoerd, terwijl het water uit de onderste vijver vanaf het midden van het waterrad wordt aangevoerd. De molen heeft een zolder dat tijdens het gebruik als papiermolen werd gebruikt om het papier te drogen. Na meer dan een eeuw als papiermolen gefunctioneerd te hebben, werd de molen vanaf 1848 gebruikt als olie- en pelmolen en vanaf 1865 als graanmolen.
Bron: Wikipedia
Wandelroute in beeld
Praktische info
Startpunt:
De parkeerplaats aan de Rijksweg, Plasmolen, tegenover het Pannenkoekenrestaurant.
Rijksweg 201, 6586 AA Plasmolen, Nederland
Time: 25-6-2016 20:17:1 |
Duration: 01:41:17 |
Ascent/Descent: 191 m 161 m
| Distance: 5.70 km |